Nejen o pivu očima zahraničního zpravodaje rozhlasu
autor: archiv
zvětšit obrázekBelgie se v žádném případě nerovná jen Brusel. Království u Severního moře toho nabízí mnohem víc, a to i pro milovníky chuťových zážitků. Belgie je vyhlášená svojí čokoládou a hranolky s nepřeberným množství omáček. Pro většinu Čechů je ale určitě její nejpřitažlivější stránkou pivo. Vaří se tam téměř 2000 různých piv, které z Belgie dělají jednu z pivně nejrozmanitějších a nejzajímavějších zemí světa. Trapistické pivo, lambic, gueuze, kriek, dubbel nebo tripel jsou jen některé z typických belgických pivních stylů. Po těchto pivních specialitách vás v této knize Pivní království Belgie provede bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Beneluxu a pivní znalec Filip Nerad.
Prostřednictvím jeho pivního putování zároveň procestujete celou Belgii a poznáte i mnohá její méně známá místa. Zjistíte, co všechno spojuje známý trapistický klášter Orval s Českem, jak souvisí bruselská kanalizace s unikátními spontánně kvašenými pivy a kde leží belgický Žatec. Dozvíte se také, jak hluboko jsou Belgičané ochotní sáhnout do peněženky, aby se mohli zakousnout do chmelových výhonků, jak se páruje pivo s čokoládou nebo kudy vede první pivovod na světě. To vše je doplněné zajímavými postřehy o Belgii a mnoha fotografiemi.
Ukázka z kapitoly Někdo to rád hořkosladké: … Vzhledem k belgické náruživosti pro čokoládu a pivo se logicky nabízí jejich spojení. Čokoládové pivo připravují mnohé zahraniční i některé české pivovary, málokde ale dává tahle kombinace větší smysl než v Belgii. Tady ho vaří například pivovar Huyghe, který je známý svými silnými aly s růžovým slonem nazvanými Delirium a stejnojmennou bruselskou pivnicí, která stojí kousíček od rodiště čokoládových pralinek a je každý večer beznadějně přeplněná turisty, kteří si touží odškrtnout zážitek pravé belgické hospody doporučovaný v každém cestovatelském bedekru. Pod značkou Floris vyrábí tenhle průmyslový pivovar z městečka Melle u Gentu také celou řadu ochucených – hlavně ovocných – pšeničných speciálů. Mezi nimi je i Floris Chocolat, který ale spíše než čokoládové pivo chuťově i vzhledem připomíná sladkou kolu s pěnou. Kdo touží po chuťovém potěšení z čokolády v pivu, měl by raději sáhnout třeba po tmavě mahagonovém quadrupelu Kasteel Barista Chocolate Quad z už zmiňovaného západobelgického pivovaru Van Honsenbrouck. Místo dortíku nebo zákusku je tohle pivo ideální a každý, kdo v dětství miloval čokoládový termix, si při jeho popíjení navíc zavzpomíná na mládí.
Kdo naopak dává přednost čokoládě v křupavém skupenství a pivu s více klasickými chutěmi, ale nebrání se jejich spojení, ten má možnost vyzkoušet jinou belgickou specialitu. Párování piva a čokolády. Téhle netradiční fúzi se už řadu let úspěšně věnují například vyhlášený francouzský čokolatier Jean-François Vaux a uznávaný pivní sommelier Christophe Gillard. Právě za ním jsem se vypravil do valonského Arlonu, který leží v jihovýchodním koutu Belgie, kousek před hranicemi s Lucemburskem... Knihu zakoupíte na www.radioteka.cz.
TIP!
Časopis 20 - rubriky
Časopis 20 - sekce
DIVADLO
Festival queer divadelního umění WILD!
Poslední květnový týden zavítá do pražské Venuše ve Švehlovce mezinárodní festival WILD!, který představí soud celý článek
HUDBA
Startuje nová celoplošná televize OK TV
Na český mediální trh vstupuje nová celoplošná zábavně-lifestylová a hudební televizní stanice OK TV. Stanice celý článek
OPERA/ TANEC
Lípa Musica přichází s pestrým programem
Světová premiéra Beaty Hlavenkové, odvážný projekt soudobé hudby se sólistou Danielem Matejčou a dirigentkou A celý článek