zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Nejen o pivu očima zahraničního zpravodaje rozhlasu

Filip Nerad křtí knihu Pivní království Belgie

autor: archiv   

zvětšit obrázek

Belgie se v žádném případě nerovná jen Brusel. Království u Severního moře toho nabízí mnohem víc, a to i pro milovníky chuťových zážitků. Belgie je vyhlášená svojí čokoládou a hranolky s nepřeberným množství omáček. Pro většinu Čechů je ale určitě její nejpřitažlivější stránkou pivo. Vaří se tam téměř 2000 různých piv, které z Belgie dělají jednu z pivně nejrozmanitějších a nejzajímavějších zemí světa. Trapistické pivo, lambic, gueuze, kriek, dubbel nebo tripel jsou jen některé z typických belgických pivních stylů. Po těchto pivních specialitách vás v této knize Pivní království Belgie provede bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Beneluxu a pivní znalec Filip Nerad.

Prostřednictvím jeho pivního putování zároveň procestujete celou Belgii a poznáte i mnohá její méně známá místa. Zjistíte, co všechno spojuje známý trapistický klášter Orval s Českem, jak souvisí bruselská kanalizace s unikátními spontánně kvašenými pivy a kde leží belgický Žatec. Dozvíte se také, jak hluboko jsou Belgičané ochotní sáhnout do peněženky, aby se mohli zakousnout do chmelových výhonků, jak se páruje pivo s čokoládou nebo kudy vede první pivovod na světě. To vše je doplněné zajímavými postřehy o Belgii a mnoha fotografiemi.

Ukázka z kapitoly Někdo to rád hořkosladké: … Vzhledem k belgické náruživosti pro čokoládu a pivo se logicky nabízí jejich spojení. Čokoládové pivo připravují mnohé zahraniční i některé české pivovary, málokde ale dává tahle kombinace větší smysl než v Belgii. Tady ho vaří například pivovar Huyghe, který je známý svými silnými aly s růžovým slonem nazvanými Delirium a stejnojmennou bruselskou pivnicí, která stojí kousíček od rodiště čokoládových pralinek a je každý večer beznadějně přeplněná turisty, kteří si touží odškrtnout zážitek pravé belgické hospody doporučovaný v každém cestovatelském bedekru. Pod značkou Floris vyrábí tenhle průmyslový pivovar z městečka Melle u Gentu také celou řadu ochucených – hlavně ovocných – pšeničných speciálů. Mezi nimi je i Floris Chocolat, který ale spíše než čokoládové pivo chuťově i vzhledem připomíná sladkou kolu s pěnou. Kdo touží po chuťovém potěšení z čokolády v pivu, měl by raději sáhnout třeba po tmavě mahagonovém quadrupelu Kasteel Barista Chocolate Quad z už zmiňovaného západobelgického pivovaru Van Honsenbrouck. Místo dortíku nebo zákusku je tohle pivo ideální a každý, kdo v dětství miloval čokoládový termix, si při jeho popíjení navíc zavzpomíná na mládí.
Kdo naopak dává přednost čokoládě v křupavém skupenství a pivu s více klasickými chutěmi, ale nebrání se jejich spojení, ten má možnost vyzkoušet jinou belgickou specialitu. Párování piva a čokolády. Téhle netradiční fúzi se už řadu let úspěšně věnují například vyhlášený francouzský čokolatier Jean-François Vaux a uznávaný pivní sommelier Christophe Gillard. Právě za ním jsem se vypravil do valonského Arlonu, který leží v jihovýchodním koutu Belgie, kousek před hranicemi s Lucemburskem... Knihu zakoupíte na www.radioteka.cz.

23.9.2019 16:09:09 Redakce | rubrika - Novinky...